Ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες σήμερα είναι η ‘τριχοφυΐα’ τους. Ζούμε σε μια μεσογειακή χωρά και αν μη τι άλλο αυτό το φαινόμενο είναι σύνηθες. Δεν είναι τυχαίο που κάποιο άτομο με έντονη τριχοφυΐα έχει έντονο το αίσθημα της περιθωριοποίησης. Νοιώθει άβολα, κλείνεται στον εαυτό του, μελαγχολεί. Δεν είναι λίγες οι φόρες που αποφεύγει να κάνει πράγματα εξαιτίας του προβλήματος. Συνήθως τέτοια άτομα θεωρούν ότι όλοι εστιάζουν στο πρόβλημά τους. Οι γυναίκες λοιπόν σήμερα που νοιάζονται για την
εξωτερική τους εμφάνιση, δαπανούν πολλά χρήματα μόνο και μόνο για να δουν αποτέλεσμα στο πρόβλημά τους…
Τρίχες
Υπάρχουν σε όλα τα μέρη του σώματος εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα, τη ονυχοφόρο φάλαγγα και ορισμένα μέρη των γεννητικών οργάνων. Τις τρίχες τις χωρίζουμε σε παχιές και χνοώδεις. Ο αριθμός των τριχών του τριχωτού της κεφαλής κατά μέσον όρο για μεν τους ξανθούς είναι 140 χιλιάδες, για μεν τους μελαχρινούς 100 χιλιάδες. Ο ρυθμός αύξησης διαφέρει. Εξαρτάται δε από το είδος των τριχών και
την εποχή (το καλοκαίρι οι τρίχες αυξάνονται γρήγορα) και ανάλογα με το σημείο του σώματος που υπάρχουν. Οι τρίχες του τριχωτού της κεφαλής αυξάνονται 1 με 2 εκ. το μήνα, μετά το θάνατό τους εξακολουθούν για λίγο να μεγαλώνουν.
Οι γυναίκες από την αρχαιότητα επιδίωκαν την αποτρίχωση
Η επιθυμία για απαλλαγή από τρίχες σε πολλά μέρη του σώματος αρχίζει συνήθως από την εφηβεία. Η επιθυμία αυτή δεν αλλοιώνεται με την πάροδο των χρόνων αλλά τουναντίον οι ανάγκες για αποτρίχωση αυξάνονται. Με την αύξηση της ηλικίας, αρχίζουν να εμφανίζονται τρίχες και σε άλλα μέρη του σώματος όπου δεν υπήρχαν αρχικά, όπως στα αυτιά, στην πλάτη, στα μάγουλα και αλλού. Έτσι γυναίκες αλλά και άντρες καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης για να έχουν μια καλύτερη σωματική εικόνα. Οι γυναίκες από την αρχαιότητα επιδίωκαν την
αποτρίχωση. Σήμερα παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός αντρών που θέλουν να μην έχουν τρίχες σε διάφορες περιοχές του σώματος τους. Ιστορικά, η αποτρίχωση είναι γνωστή από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Οι γυναίκες τότε χρησιμοποιούσαν ζεστό κερί για αφαιρούν τις τρίχες από τα πόδια τους. Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η αποτρίχωση για αισθητικούς λόγους άρχισε να διαδίδεται ευρέως
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ
Η προσπάθεια των γυναικών να απαλλαγούν από τις ανεπιθύμητες τρίχες είναι πολύ παλιά. Ενώ παλιότερα η προσπάθεια αυτή δεν ήταν πολύ αποτελεσματική σήμερα όμως διαθέτουμε αρκετά μέσα για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων τριχών. Τα μέσα αυτά είναι τα εξής :
* ΞΥΡΙΣΜΑ
* ΧΑΛΑΟΥΑ
* ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΚΕΡΙ
* ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙ
* ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ
* ΡΙΖΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
ΞΥΡΙΣΜΑ
Το ξύρισμα είναι ο πιο συχνός τρόπος για αποτρίχωση. Είναι πολύ οικονομική και γρήγορη μέθοδος με άμεσα αποτελέσματα αλλά δυστυχώς πολύ προσωρινά. Το ξύρισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ημέρες γεγονός που είναι κουραστικό. Συχνά το ξύρισμα προκαλεί μικρές εκδορές ή κοψίματα. Μερικές φορές μπορεί να εμφανισθεί φαγούρα και πόνος στις ευαίσθητες περιοχές. Για καλύτερα αποτελέσματα το ξύρισμα πρέπει να γίνεται σε δέρμα στο οποίο έχει τοποθετηθεί πριν μια μαλακτική κρέμα ή ένα ζελέ. Οι τρίχες απομακρύνονται καλύτερα όταν είναι
μαλακές γι αυτό ο αφρός ή η σαπουνάδα αφήνονται για 3-4 λεπτά πάνω στο δέρμα. Μετά το τέλος του ξυρίσματος τοποθετούμε πάνω στο δέρμα μια ενυδατική ή αντιερεθιστική κρέμα για ν αποφύγουμε τον ερεθισμό.
ΧΑΛΑΟΥΑ
Η χαλάουα είναι ένα μείγμα ζάχαρης και νερού ή χυμού λεμονιού. Το μείγμα; Αυτό απλώνεται στο δέρμα όσο ακόμα είναι χλιαρό. Στη συνέχεια τραβάμε απότομα το μείγμα και μαζί μ αυτό ξεκολλούν και οι τρίχες. Η μέθοδος αυτή είναι απλή, οικονομική το δε αποτέλεσμα κρατά περίπου 15 ημέρες. Οι τρίχες απομακρύνονται από την ρίζα τους. Το κύριο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ο έντονος πόνος που προκαλεί.
ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ MΕ ΚΕΡΙ
H αποτρίχωση με κερί είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος απομάκρυνσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές περιοχές του σώματος. Η μέθοδος είναι ανεκτή από τις γυναίκες και δεν προκαλεί πόνο. Υπάρχουν δύο τεχνικές της αποτρίχωσης με κερί : Η πρώτη και η πιο συχνή είναι η αποτρίχωση με ζεστό κερί. Η δεύτερη είναι η αποτρίχωση με κρύο κερί η οποία χρησιμοποιείται στο σπίτι. Στην αποτρίχωση με κρύο κερί το κερί αγοράζεται από το φαρμακείο ή τα καταστήματα καλλυντικών . Η χρήση του είναι εύκολη. Στην αποτρίχωση με ζεστό κερί η όλη διαδικασία γίνεται στο ινστιτούτο αισθητικής. Σε κάθε περιοχή που έχει τρίχες μπορεί να γίνει αποτρίχωση με ζεστό κερί. ( μουστάκι, πηγούνι, φρύδια, πόδια, μπικίνι).
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
Έχει ως σκοπό την αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας με τη χρήση ειδικών προϊόντων, τα οποία εισχωρούν σε πρόσφατα αποτριχωμένους θύλακες με μηχανική απομάκρυνση των τριχών και προκαλούν ενζυματική υδρόλυση των πρωτεϊνών του πρωτοπλάσματος των μητρικών κυττάρων της τρίχας με αποτέλεσμα τη διάσπαση των πρωτεϊνικών μορίων.
ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΙ
Με τη μέθοδο αυτή μπορούν να απομακρυνθούν τρίχες μικρών σε έκταση περιοχών πχ στα φρύδια. Με το τσιμπιδάκι απομακρύνονται οι τρίχες μια προς μια από την ρίζα. Τα αποτελέσματα διαρκούν 3- 8 εβδομάδες. Η μέθοδος εξασφαλίζει σίγουρα και γρήγορα αποτελέσματα στα σημεία που μας ενδιαφέρουν. Είναι όμως επώδυνη μέθοδος και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους θύλακες των τριχών. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές περιοχές.
ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ
Οι αποτριχωτικές κρέμες περιέχουν χημικές ουσίες που αποσυνθέτουν την τρίχα και την απομακρύνουν από το δέρμα. Τοποθετούνται πάνω στο δέρμα για λίγα λεπτά και μετά οι τρίχες απομακρύνονται από το δέρμα. Τα αποτελέσματα διαρκούν 7-10 ημέρες. Οι αποτριχωτικές κρέμες ,τα διαλύματα τα ζελέ, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα ή χημικό έγκαυμα, ιδίως σε γυναίκες που έχουν ευαίσθητο δέρμα ή πάσχουν από αλλεργίες. Όμως αποτελούν μια καλή λύση για τις γυναίκες εκείνες που δεν συμπαθούν το ξύρισμα και την αποτρίχωση με κερί.
ΡΙΖΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
Ο πρώτος που εφήρμοσε ηλεκτρικό ρεύμα για την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας ήταν ένας οφθαλμίατρος ο Dr Charles Michell το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Αργότερα κι άλλοι γιατροί χρησιμοποίησαν το ηλεκτρικό ρεύμα για αποτρίχωση. Σήμερα η ηλεκτρική αποτρίχωση εξασκείται από εξειδικευμένες αισθητικούς. Στην μέθοδο αυτή εισέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα μέσω μιας βελόνας στο θύλακα της τρίχας το οποίο καταστρέφει την θηλή της τρίχας με αποτέλεσμα η τρίχα να μην ξαναβγαίνει.
Με εκτίμηση,
Μικαέλα Λυπάκη
Κοσμητολόγος
Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Αθηνών